18
apr
De nieuwe Texelaar binnen handbereik?

Onderzoeksbureau Wagenaar en Hoes deed onlangs onderzoek naar de mogelijkheden voor verbreding van het aanbod van (beroeps)onderwijs op Texel. Zij hebben onder andere aanbevolen om de Texelse arbeidsmarkt nader te verkennen. Werken op een Eiland geeft graag inzicht in haar cijfers en resultaten van het online platform waar vraag en aanbod van de Texelse arbeidsmarkt samen komt.

Het platform is in 2013 opgericht door drie jonge ondernemers, die de kansen op de Texelse arbeidsmarkt inzichtelijk wilden maken om zo de ontgroening en vergrijzing het hoofd te bieden. Zij sluiten zich dan ook aan bij de aanbevelingen die uit het onderzoek van Wagenaar en Hoes naar voren zijn gekomen. Eén van de speerpunten; het aantrekken en behouden van de jeugd, staat dan ook voor de ondernemers hoog op de agenda.

Werken op een Eiland
Werken op een Eiland is het platform om werkgevers en werknemers op Texel bij elkaar te brengen. Inmiddels hebben al meer dan 2000 werkzoekenden zich geregistreerd op de website. Maandelijks wordt de site gemiddeld 10.000 keer bezocht. Van alle ingeschreven kandidaten bevindt zich ruim 40% in de leeftijdscategorie van 18-35 jaar. De leeftijd om of stage te lopen, een vakantiebaantje te vinden of met gezin je te vestigen in een prettigere leefomgeving. Deze kandidaten hebben een aantal eigenschappen met elkaar gemeen; ze zijn woonachtig in de bekende studentensteden als Delft, Amsterdam, Den Haag, hebben een MBO of HBO opleiding genoten en houden van (buiten)sporten, culinaire en culturele activiteiten en het buitenleven. Naast het behouden van onze eigen jeugd, is het bijna noodzaak ook nieuwe jeugd en gezinnen aan te trekken. Deze cijfers tonen aan dat deze doelgroep interesse heeft in ons eiland. “De ideale nieuwe Texelaar!”, aldus de initiatiefnemers van het platform.

Stage en studie eiland
Onder het project ‘Kennis & Kunde TX’ geïnitieerd van de Gemeente Texel en TOP, worden de resultaten en mogelijkheden van het onderzoeksbureau momenteel verder uitgewerkt. Onderdeel van het plan om het Texelse (beroeps) onderwijs beter af te stemmen op de Texelse economie, is het beschikbaar en toegankelijk maken van meer stageplekken op het eiland. Vanaf vandaag is het daarom mogelijk om gratis stage-vacatures op het platform Werken op een Eiland te plaatsen. Dit is besloten in een reactie op het onderzoek van Kennis & Kunde TX over hoe het onderwijs beter kan aansluiten op de Texelse arbeidsmarkt. Door bedrijven de mogelijkheid te bieden om kosteloos stage-vacatures te plaatsen op Werken op een Eiland, zal het aantal stageplekken op het eiland beter inzichtelijk worden.

Faciliteiten
Naast het inzichtelijk maken van de lokale mogelijkheden, van stage tot vaste functie, is het uiterst belangrijk dat alle faciliteiten daarop aansluiten. Texel als woon-werk-studie eiland op de kaart zetten vraagt meer dan alleen een online platform. Denk bijvoorbeeld aan betaalbare woonruimte, hoogwaardig internet voor de thuis en flexwerkers en voldoende recreatie aanbod in de winter maanden.

 

18 april 2020

Vacature delen: