29
dec
Texel is op zoek naar koks, maar wat voor koks?

Texel is het eiland waar toerisme centraal staat. Steeds meer mensen komen ook buiten het hoogseizoen naar dit prachtige eiland toe, wat meer werk betekent voor de lokale werkgevers! Vooral in de horeca branche wordt het steeds drukker, waarbij de werkgever dus ook opzoek moet naar personeel.

Eén van die personeelsleden kan verschillende rollen aannemen, namelijk de kok! Maar wat voor type koks zijn er nu precies? In deze blog lees je meer over de kok, en welke verschillende typen koks er zijn.

Welke type koks zijn er?

Er valt onderscheid te maken tussen een aantal soorten koks, in dit overzicht wordt er laten zien welke benamingen er zijn, en wat de functie betreft.

 1. Chef de cuisine

De chef de cuisine is de keukenchef of chef-kok die leiding geeft aan een professionele keuken. Deze kok kan eigenlijk als leidinggevende in de keuken worden beschouwd.

 2. Souschef de cuisine

De souschef de cuisine is de tweede chef van de keuken, na de chef de cuisine. In het geval dat de chef de cuisine geen beslissingen kan maken of afwezig is, heeft deze kok de leiding.

 3. Aide de cuisine

De aide de cuisine is een zelfstandig werkend kok in opleiding, die dus voornamelijk aan het leren is in de keuken.

 4. Commis de cuisine

De commis de cuisine is een leerling-kok, vaak onder leiding van een chef de cuisine of souschef de cuisine.

Naast de ‘cuisine’ koks, zijn er nog een aantal rollen die apart worden genoteerd, aangeduid als chef de partie:

  • Saucier: komt ook voor als sous-chef, bereid sauzen en fungeert ook wel als poissonier, welke vissen, schaal- en schelpdieren bereidt.
  • Poissonier: bereidt vissen, schaal- en schelpdieren, vervangt de saucier bij afwezigheid.
  • Rôtisseur: verzorgt vlees en gevogelte dat nog bereid moet worden, vervangt de poissonier bij afwezigheid.
  • Garde-manger: verzorgt voorhandelingen bij vlees, vis en gevogelte, verzorgt koude (na)gerechten en verwerkt en bewaart restjes.
  • Entremétier: verzorgt soepen, warme groenten- en aardappelbereidingen en eiergerechten.
  • Pâtissier: verzorgt alle nagerechten, zoete sauzen en banketbakkerij.
  • Tournant: plaatsvervanger van de chef de partie, vereist veelzijdigheid doordat hij/zij alle rollen vervangt.
  • Communard: zorgt voor het eten van het personeel bij een grote keukenbrigade.
  • Sommelier: is verantwoordelijk voor de wijnen die het restaurant heeft.

Nu je alles over de rollen die koks kunnen aannemen weet, wil je vast vrijblijvend solliciteren voor een koksfunctie! Via de link heb je de mogelijkheid om alle vacatures te bekijken, en direct te solliciteren.

Heel erg veel succes met solliciteren, en wanneer je aangenomen bent, veel werkplezier!


 

29 december 2016

Vacature delen: