Schiermonnikoog

Met slechts 963 inwoners is Schiermonnikoog het dunst bevolkte Waddeneiland van Nederland. Sterker nog, het is zelfs de kleinste gemeente van Nederland qua inwonertal. Het eiland heeft maar één dorpje, Schiermonnikoog. Net als op Vlieland mogen toeristen hun auto niet meenemen naar Schiermonnikoog. Hierdoor is het erg rustig op het eiland en kun je hier nog helemaal genieten van de natuur.

 

Overtocht Schiermonnikoog

De boot naar Schiermonnikoog vertrekt vanaf Lauwersoog. De tocht duurt ongeveer 45 minuten. Omdat Schiermonnikoog net als Vlieland autoluw is, mag je geen auto meenemen naar het eiland. Wel is het in sommige gevallen mogelijk om een ontheffing aan te vragen voor de auto. Kijk hier voor de dienstregeling.

 

Bezienswaardigheden

Bijzonder op Schiermonnikoog is het drenkelingen kerkhof Vredenhof. Door de eeuwen heen zijn er veel drenkelingen aangespoeld op Schiermonnikoog. Deze drenkelingen werden begraven op begraafplaats Vredenhof, pal achter de duinen. Ook kun je een bunker uit de Tweede Wereldoorlog bekijken, de vuurtoren bezichtigingen of een bezoekje brengen aan de jachthaven.

 

Musea

Op Schiermonnikoog kun je het Schelpenmuseum Paal 14 bezoeken. Hier vind je verschillende schelpen, krabben, zeesterren, zeepokken, slakken, zeeappels, keverslakken en nog veel meer. Wil je wat meer over het eiland en het Nationaal Park op Schiermonnikoog weten? Dan is Bezoekerscentrum Schiermonnikoog een goed startpunt. Je kunt hier ook verschillende exposities bezoeken of mee gaan met één van de vele excursies.

 

Internationaal Kamermuziekfestival

Op Schiermonnikoog vindt in 2023 van 11 tot 16 maart het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog plaats. Er wordt een bijzonder programma gepresenteerd met meer dan twinig concerten, documentairen en lezingen. Van 11 tot en met 16 maart 2023 maakt de organisatie zich op voor DE Broedplaats voor Jong Talent.