Terschelling

Terschelling is na Texel het grootste Waddeneiland van Nederland. Er wonen ongeveer 4800 mensen. Het eiland heeft een totale strandlengte van 30 kilometer en ruim 70 kilometer aan fietspaden. Terschelling is – vooral in het hoogseizoen - een bruisend eiland. In de zomer komen veel jongeren naar het eiland en er zijn talloze gezellige restaurants, cafés en kroegjes.

Tegelijkertijd is Terschelling ook ideaal voor de zogeheten rustzoekers. Het eiland bestaat namelijk voor 80% uit natuur!

 

Overtocht

Dagelijks zijn er verschillende afvaarten van en naar Terschelling. Je kunt kiezen uit de reguliere veerdienst (ca 2 uur), sneldiensten (ca 45 min) of eventueel een watertaxi. In het hoogseizoen worden er meer boten ingezet om de passagiers te kunnen vervoeren. Voor de actuele dienstregeling kijk je op de website van de rederij. Volg deze ook op Twitter en Facebook.

 

Oerol

Op Terschelling vindt van 12 tot 21 juni het gezellige theaterfestival Oerol plaats. Maar liefst 40 theatervoorstellingen zijn verspreid over het hele eiland. Op Oerol wordt natuur gecombineerd met theater, muziek, beeldende kunst, installaties en straattheater.

 

De Boschplaat

De Boschplaat is een groot natuurgebied aan de oostzijde van Terschelling. Er broeden ongeveer 65 vogelsoorten en daarom is het gebied van 15 maart tot 15 augustus gesloten voor publiek. In de maanden dat het natuurgebied toegankelijk is, is het zeker de moeite waard om eens te bezichtigen.

 

Appelhof

Jongerencamping Appelhof is één van de bekendste en grootste jongerencamping van Nederland. Het is gelegen in het dorpje Formerum, waar jaarlijks in de zomermaanden vele jongeren komen om vakantie te vieren en te genieten van het uitgaansleven op het eiland. Op de camping is een discotheek te vinden, waar jaarlijks diverse grote Nederlandse artiesten komen. De camping is bedoeld voor jongeren van 15 tot en met 20 jaar oud.

 

De Boschplaat

De Boschplaat is een groot natuurgebied aan de oostzijde van Terschelling. Er broeden ongeveer 65 vogelsoorten en daarom is het gebied van 15 maart tot 15 augustus gesloten voor publiek. In de maanden dat het natuurgebied toegankelijk is, is het zeker de moeite waard om eens te bezichtigen.

 

Musea

Er zijn een aantal leuke en interessante musea op Terschelling. In het Behouden Huys stap je gelijk de Terschellinger geschiedenis binnen. Twee commandeurshuizen zijn ingericht met stijlkamers, schilderijen, scheepsmodellen, foto’s en archeologische vondsten. Natuurlijk vind je er ook veel over de beroemde Terschellinger ontdekkingsreiziger Willem Barentsz. Daarnaast zijn ook het Centrum voor Natuur en Landschap en het Visserijmuseum leuk om te bezoeken.

 

Bezienswaardigheden

De vuurtoren van Terschelling: De Brandaris, is een van de oudste vuurtorens van Nederland. Leuk om eens te bekijken. Deze vuurtoren is echter niet meer toegankelijk voor bezoekers, aangezien deze vuurtoren een groot deel van de Noord-Nederlandse kust in de gaten moet houden. Ook zijn er verschillende bijzondere kerken, een beeld van ontdekkingsreiziger Willem Barentz, een molen en een gezellige haven te bezichtigen.