Texel

Met ruim 13.500 inwoners is Texel zowel in inwonertal als in oppervlakte het grootste Nederlandse Waddeneiland. Het eiland telt 10 verschillende dorpjes/gehuchten. Het is het enige Nederlandse Waddeneiland met een middelbare school.

 

Overtocht

Wanneer je naar Texel wilt, neem je de TESO boot vanuit Den Helder. Zowel voor personen als voertuigen hoef je geen plekje te reserveren. Doordeweeks is er vanaf zowel Texel als Den Helder elk uur een afvaart. De tijden van de afvaarten zijn als volgend, Texel: 6.00 tot 21.00 uur, Den Helder: 6.30 tot 21.30 uur. De tocht duurt ongeveer 20 minuten. In het hoogseizoen vaart er op drukke dagen een extra boot, waardoor er om het half uur een boot van zowel Texel als Den Helder gaat. Wist je dat een retourtje voor een voetganger maar €2,50 kost? www.teso.nl

 

Wat te doen op Texel

Op Texel is ontzettend veel te doen. Zeker in het seizoen worden er een hoop activiteiten georganiseerd. Maar ook in de rest van het jaar is er genoeg te beleven op het eiland.

 

Evenementen


Sport:

 • Zestig van Texel
 • Ronde om Texel
 • Texel Halve Marathon
 • Wind Festival

Muziek:

 • Sommeltjespop
 • SunBeats
 • Horizontoer
 • Texel Blues:

Culinair:

 • Markt van de Smaakbelevenis
 • Texel Culinair 

Overig:

 • Landbouwdag
 • HavenVistijn

 

Eten, drinken en uitgaan

Texel heeft een bruisend uitgaansleven. De perfecte afronding van een pittige strandwandeling: lekker bijkomen met een drankje en een hapje in het geroezemoes van een strandpaviljoen. En een fietstocht of winkelrondje wordt nog leuker als je tussendoor even neerstrijkt op een van de uitnodigende terrassen. Gelukkig zijn die, net als andere uitgaansmogelijkheden overal op Texel te vinden.

Lekker eten kan in alle zeven dorpen van het eiland. Lokale producten als het wereldberoemde Texelse lamsvlees, verrukkelijke asperges, verse vis en oesters vormen een bron van inspiratie voor iedere zichzelf respecterende kok. Daarnaast organiseren de Texelaars verrassend veel bijzondere evenementen, zodat uitgaan op Texel voor jong en oud een feest is.

 

Sportief

Ruimte genoeg om veilig te kitesurfen, powerkiten, blo-karten (strandzeilen), kitebuggiën en flyboarden (springen met een kite op een mountainboard). Als beginner kun je na een korte cursus meteen aan de gang! Dat geldt trouwens ook voor (wind)surfen, catamaranzeilen en brandingkanoën. Altijd al eens willen parachutespringen? Dit is je kans! Voor wie liever met beide benen op de grond staat, is er een schitterende 9-holesgolfbaan bij de duinen. De zee en het uitgestrekte strand zijn een regelrechte uitdaging voor de liefhebbers van bijzondere sporten.

 

Musea

Op Texel zijn diverse musea, voor jong en oud. Veel van deze musea staan in het teken van de geschiedenis van Texel, zoals het walvisvaardershuisje, de oudheidkamer, het luchtvaart- en oorLogsmuseum en het cultuurhistorisch museum. Ook kun je een bezoekje brengen aan Ecomare. Ecomare is het centrum voor wadden en de Noordzee op Texel. Het omvat een natuurmuseum, een zeehondenopvang, een zeeaquarium en een vogelopvang. Ecomare organiseert het hele jaar door leuke excursies. Daarnaast kun je ook een kijkje nemen bij Juttermuseum Flora en Kaap Skil.

 

Dorpjes

De verschillende dorpjes op Texel zijn stuk voor stuk de moeite waard om te bekijken. Het grootste dorp van het eiland is Den Burg. Door de Middeleeuwse, ronde stratenvorm en de vele leuke winkeltjes doet dit plaatsje denken aan een klein stadje. De Koog is de badplaats van Texel. Hier vind je veel restaurantjes, kroegjes en een gezellige winkelstraat. De andere plaatsjes op het eiland zijn wat rustiger, maar daardoor niet minder interessant. In Oudeschild is de haven een leuke plek om te bekijken en in De Cocksdorp kun je een bezoekje brengen aan de vuurtoren. Ook Oosterend, Den Hoorn en De Waal zijn leuke plaatsjes om te bezoeken.

 

Natuur

Dankzij haar strand, duinen, bos, heide, weilanden en polders wordt Texel ook wel eens Nederland in het klein genoemd. Je vindt hier een enorme variatie aan natuur. Het duinlandschap van Texel is het resultaat van het eeuwenlange samenspel van bomen en klimaat, wind en water, planten en dieren en van de mens. Verder zijn De Slufter, De Muy, De Hogeberg en De Hors bekende en bijzondere natuurgebieden op het eiland.

 

Overnachten

Tijdens jouw verblijf op het eiland wordt de woonruimte vaak aangeboden door de werkgever. Informatie hierover kun je terugvinden in de vacature. Zoek je een geschikte overnachtingsplek voor jouw vakantie? Dan verwijzen we je graag door naar de verschillende aanbieders in vakantie accommodaties. www.texel.nl

Kom werken op Texel!