Vlieland

Vlieland is een rustig, maar gezellig eiland. Het ligt tussen de grotere eilanden Texel en Terschelling in en telt ongeveer 1100 inwoners. Het eiland heeft één dorp: Oost-Vlieland, waar ruim 95% van de bevolking woont. Vlieland is voor toeristen niet toegankelijk met auto’s en motoren. Bewoners kunnen bij de gemeente een B-ontheffing voor een motorvoertuig aanvragen. De totale strandlengte is 20 km en er ligt 26 km fietspad op het eiland.

 

Overtocht

De overtocht naar Vlieland wordt verzorgd door Rederij Doeksen. Je kunt gebruik maken van de reguliere veerdienst (ca 1,5 uur), de sneldienst (ca 45 min.) of eventueel een watertaxi. Drie keer per dag, zeven dagen per week wordt er gevaren op vaste tijden. De dienstregeling vind je op de website van de rederij. Ook kun je de rederij volgen op Twitter en Facebook.

 

Fietsen

Op Vlieland kun je heerlijk fietsen over een uitgebreid netwerk van fietspaden. Veel van deze paden zijn met schelpen verhard, wat het eilandgevoel extra versterkt. Je fietst door het bos, door de duinen en langs het strand.

 

Vuurboetsduin

Met een hoogte van 45 meter is de Vuurboetsduin op Vlieland de hoogste duin van de Waddeneilanden. Op de duin staat de Vuurduin, de vuurtoren van Vlieland. De vuurtoren zelf is slechts 17 meter hoog, maar door de hoge ligging van de Vuurboetsduin schijnt de toren ver boven de zeespiegel. De vuurtoren is open voor bezichtiging, ook is er een uitkijktoren naast gebouwd.

 

Into the Great Wide Open

Into the Great Wide Open is een gezellig, driedaags muziekfestival dat in de eerste week van september plaatsvindt op het eiland. Naast muziek is er ook aandacht voor beeldende kunst, film en natuur. Cultuurliefhebbers (met of zonder kinderen) zijn hier helemaal op hun plek! Tijdens het festival kunnen bezoekers op de camping overnachten. Het festival is erg populair en vaak al snel uitverkocht. 

 

Bezienswaardigheden

Wanneer je door Oost-Vlieland loopt, kom je een hoop bijzondere gebouwen en bezienswaardigheden tegen. Er rijden nauwelijks auto’s, waardoor je je echt even terug in de tijd waant. Het Tromp’s Huys is het oudste gebouw van Vlieland, waar momenteel een gemeentelijk oudheidsmuseum is ondergebracht.

Kom werken op Vlieland!