Sollicitatietips

Solliciteren is niet altijd eenvoudig en het kan soms best spannend zijn. Daarom hebben wij een aantal handige sollicitatietips op een rijtje gezet.
 

Ontslag nemen

Een nieuwe baan, een nieuwe uitdaging. Maar het betekent ook dat je ontslag zult moeten nemen bij je huidige werkgever. Hoe pak je dit aan? 

 • Zorg dat je baas of leidinggevende als eerste op de hoogte is en voorkom roddelen.
 • Geef eerlijk aan waarom je weg wilt gaan.
 • Je ontslag is pas rechtsgeldig wanneer je schriftelijk hebt opgezegd. Om je vertrek officieel te maken dien je een ontslagbrief te schrijven. Op internet kun je veel voorbeelden vinden.
 • Je kunt altijd onderhandelen over de opzegtermijn in je contract.
 • Stel je collega’s op de hoogte en geef ook hen een eerlijke verklaring voor je vertrek.
 • Blijf gemotiveerd.
 • Houd contact met je collega’s. Bijvoorbeeld via LinkedIn. 

Omgaan met een afwijzing

Een afwijzing krijgen op je sollicitatie kan heel vervelend zijn. Maar ga niet bij de pakken neerzitten en probeer erachter te komen waarom je de baan niet hebt gekregen. Bel het bedrijf op en vraag waarom ze je niet hebben uitgenodigd voor een gesprek. Stel daarbij gerichte vragen als ‘Wat vond u van mijn sollicitatiebrief’, ‘Wat vond u van mijn CV’, ‘Heeft u tips’ en ‘Blijft mijn CV in jullie database staan voor eventuele volgende vacatures’.

Een afwijzing hoeft dus niet alleen negatief te zijn, je kunt er ook een hoop van leren!

 

Hoe maak ik een goed CV

Op internet kun je een heleboel voorbeelden van goede CV’s vinden. Belangrijke richtlijnen zijn overzicht, een mooie, zakelijke lay-out en relevantie. Noem alleen relevante details, die interessant zijn voor de functie. Belangrijk is ook dat het CV up-to-date is en dat er geen verkeerde informatie in staat.

 

Solliciteren via internet

Een sollicitatie versturen via e-mail lijkt makkelijk en eenvoudig. Toch kan er een hoop verkeerd gaan. Een aantal tips: 

 • Voorkom dat jouw sollicitatie anoniem in een overvolle mailbox verdwijnt.
 • Let op dat je de sollicitatie met een professioneel e-mailadres verstuurt.
 • Verstuur je CV altijd als bijlage en bij voorkeur als pdf-bestand (hierdoor kan het niet vervormen en kan iedereen het openen).
 • Zorg dat je motivatie kort en bondig is en de lezer aanspreekt.

 

Sollicitatieprocedure

Vind je het spannend om te solliciteren? Dit is hoe de sollicitatie meestal verloopt:

 1. Schrijven van een sollicitatiebrief en CV
 2. Ontvangstbevestiging / reactie afwachten
 3. Het sollicitatiegesprek
 4. Eventuele vervolggesprekken
 5. Definitieve keuze

Veel werkgevers op Texel begrijpen dat het niet altijd mogelijk is om op korte termijn richting het eiland te komen. Hier kunnen ongetwijfeld afspraken over gemaakt worden of er zou eventueel een sollicitatiegesprek via internet kunnen plaatsvinden.

Solliciteer en pas onze tips toe