Beste bezienswaardigheden op Texel volgens Lonely Planet

Geplaatst op:

maandag 14 februari 2022

In 2016 stond Texel in de top 10 Europese topbestemming op nummer 9. De Tesselaars waren in het begin wel erg geschrokken vanwege het feit dat ze in de top 10 stonden, maar daarnaast ook erg trots. Texel heeft dan ook een prachtige uitstraling en er valt veel te beleven. De reisgids heeft een paar bezienswaardigheden op een rijtje gezet, die het meest populair zijn bij de mensen die het Waddeneiland bezoeken. Dit zijn ze allemaal:

Nationaal Park Duinen van Texel

De Nederlandse omschrijving van een Nationaal Park is: een aaneengesloten terrein van tenminste 1000 hectare ( Texel 4300 hectare), bestaande natuurterreinen, water en/of bossen, met een bijzondere landschappelijke gesteldheid en planten- en dierenleven. Sinds 1 mei 2002 behoort Texel ook tot deze groep. Een prachtige natuur die wordt beschermd door zijn eigen bewoners.

 

Museum Kaap Skil

Museum Kaap Skil is een uniek museum op Texel dat internationale prijzen ontving voor de architectuur en exposities met VOC-vondsten, VOC- schepen, een levendig openluchtmuseum en een molen. Zowel binnen als buiten is veel te zien en beleven!

 

Ecomare

Als je op Texel bent, wil je natuurlijk zeehonden zien. In Ecomare kan dat van heel dichtbij, door de zeehondenopvang die hier gevestigd is. En Ecomare heeft nog veel meer te bieden, zoveel dat u er met het hele gezin een leuk en interessant dagje uit kunt doorbrengen. Bij Ecomare zwemmen ook bruinvissen. Tijdens het voeren van deze intelligente en sympathieke dieren wordt hun gezondheid gecontroleerd door in hun bek te kijken en hen op hun rug te laten draaien.

 

Texelse Bierbrouwerij

In de voormalige zuivelfabriek van Oudeschild maakt de Texelse Bierbrouwerij speciaalbier met traditioneel vakmanschap en eigentijdse technologie. Onder de onmetelijke hoge Waddenlucht, midden tussen de uitgestrekte groene weiden aan de rand van natuurgebied ‘De Hoge Berg’ staat de voormalige zuivelfabriek van Oudeschild. Waar vroeger kaas werd gemaakt, glanzen nu de koperen brouwketels. Het hart van een brouwerij waar bijzonder bier zijn oorsprong vindt.

 

Kaasboerderij Wezenspyk

Al meer dan 35 jaar wordt op kaasboerderij Wezenspyk heerlijke Texelse kaas gemaakt. Kaasboer Anton Witte is begonnen met het maken van de klassieke Texelse Boerenkaas. Later is het assortiment uitgebreid met de beroemde Texelse Schapenkaas en de heerlijke Geitenkaas.

 

De Kroon van Texel

Op het mooie Waddeneiland Texel, aan de rand van de Dennen, vindt u een van de noordelijkste wijngaarden van Nederland; Wijngaard de Kroon van Texel. De wijngaard heeft een omvang van circa drie hectare, wat goed is voor ongeveer 6000 liter Texelse wijn.

 

TexelZoo

Je vindt TexelZoo in de weidse landerijen van Waddeneiland Texel. Een groene oase aan de Schorrenweg in het agrarische noorden van Texel met tientallen diersoorten! Kleine zoogdieren, lori’s en een groot aantal andere vogelsoorten, vlinders, reptielen en spectaculaire roofvogelshows. We hebben meer dan 40 diersoorten en meer dan 350 vogels! In onze vlindertuin fladderen de prachtigste exoten rond en ook in de vogeltuin vliegen veel vogels vrij rond.

 

Vuurtoren Texel

De stoere rode vuurtoren op het noordelijkste puntje van het eiland is voor veel mensen hét symbool van Texel. De vuurtoren is toegankelijk voor publiek. Na een trap van 188 treden wacht op de omloop, op 45 meter boven zeeniveau, een schitterend uitzicht over de Noordzee, de Waddenzee, het noordelijke deel van het eiland en het nabijgelegen Vlieland. In het donker is het licht van de Texelse vuurtoren helemaal in Leeuwarden te zien. In de Tweede Wereldoorlog vond een belangrijk deel van de Georgische Opstand of Russenoorlog rond de vuurtoren plaats. De kogelgaten zijn nog steeds in de muur van de toren te zien. Iets wat je zeker gezien moet hebben in de tijd dat je op Texel verblijft.